Można je przygotowywać z przeróżnych warzyw, owoców i innych składników. W tym przypadku możemy się popisać swoją kreatywnością. Żeby zrobić smaczną sałatkę nie musimy być mistrzami w gotowaniu. Odrobina wyobraźni i dobrego smaku, by w błyskawicznym czasię stworzyć pyszną przystawkę zupełnie wystarczy. Mogą być one serwowane na słono, słodko czy słodko-kwaśno. Ich smak będzie uzależniony głównie do tego, z czym będzie ona podawana. Ostatnimi czasy bardzo modne są sałatki egzotyczne a także pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej. Niemalże w każdej restauracji w menu znajdzie się sałatka grecka czy sałatka z kurczakiem. Ta druga podawana jest z różnego rodzaju dodatkami. Są to głównie kukurydza, świeża papryka, ananas, świeży ogórek i zioła. Oczywiście sałatka kupiona w restauracji nie będzie należała do najtańszych. Głównie, dlatego, że przygotowuje się ją ze świeżych składników, które są o wiele droższe niż dania przygotowywane z mrożonek. Nie zawsze są to duże porcje. Restauracja szanująca swojego klienta będzie pilnowała, aby dostał on porcję adekwatną do zapłaconej za nią sumy.
Surówki i sałatki
[Głosów:0 Średnia:0/5]