Organizm ludzki potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania wielu witamin i składników odżywczych. Możemy wprawdzie kupić w każdej aptece zestaw niezbędnych witamin, ale czy nie lepsze są owoce i warzywa, które dają nam nie tylko witaminy? Każde warzywo, to prawdziwa bomba witaminowo mineralna, zawierająca dodatkowo niezbędny dla nas błonnik. W naszej kuchni używa się dużo cebuli, oczywiście najlepsza jest ta podawana na surowo, w sałatkach. Cebula działa bakteriobójczo, zawiera bardzo dużo witaminy C i składników mineralnych. Polecana przy przeziębieniach, kaszlu, katarze. Popularna marchew ze względu na karoten, poprawia wzrok, odporność organizmu oraz dodaje skórze ładnego kolorytu. Oczywiście zawiera całe mnóstwo witamin i minerałów. Seler, mniej popularny ze względu na specyficzny smak, oczyszcza organizm, działa uspokajająco, ułatwia trawienie. W selerze jest dwukrotnie więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Ziemniaki powinny się często pojawiać na naszym stole – to znakomite źródło potasu, magnezu i żelaza. Nieprawda, że tuczą – 100 g ziemniaków to zaledwie 84 kcal. Aby nasz organizm prawidłowo był odżywiany, powinniśmy warzywa i owoce dodawać do każdego posiłku.
Najlepsza jest dieta bogata w warzywa
[Głosów:0 Średnia:0/5]