Właściwa dieta i zdrowe żywienie stają się tematem powszednim dla coraz większej ilości osób. W czasach, gdy jesteśmy zabiegani i mamy coraz większą ilość obowiązków, ciężko jest zadbać o to, aby odpowiednio rozplanować sobie kwestie żywieniowe i spożywać właściwą ilość posiłków w ciągu dnia, opartych o właściwe i korzystne dla organizmu składniki odżywcze. W pracy zwykle nie mamy wystarczającej ilości przerwy, żeby zjeść tak, jakbyśmy chcieli, nawet gdy nasz pracodawca o nas dba i sam oferuje wiele wartościowych produktów, które mogą stanowić podwalinę pod naszą dietę.
Często jednak musimy odżywiać się niezdrowo, a zwykle wśród regularnych posiłków przez nas spożywanych są fast-foody typu hamburger, hot-dog, kebab, czy pizza, które pozwalają zaspokoić głód w krótkim czasie, bez wydłużonego czekania. Przez to brakuje czasu, aby zastanowić się nad tym, co jest nam potrzebne i czy moglibyśmy spożywać większą ilość warzyw lub owoców, które są także podstawowym źródłem witamin i powinny stanowić niezbędną podstawę naszego żywienia.
Niezbyt popularne są, chociażby buraki. Wiele osób zastanawia się, czy można jeść surowe buraki i czy warto, aby stanowiły one element diety. Otóż jest to jedno z warzyw, które powinno uwzględniać się przy tworzeniu diety, zwłaszcza że jest bogactwem wielu witamin, takich jak witamina B3, witamina B6, witamina C, beta-karoten, czy folan. Takie związki jak magnez, potas, żelazo, cynk, czy wapń również są dostarczane do naszego organizmu przez buraki. Warzywo to w dużych ilościach poleca się szczególnie osobom, których nerki i wątroba są w nie najlepszej kondycji.
Buraki są bowiem także źródłem betainy, która wpływa na poprawę pracy tych narządów. Buraki dostarczają również filosteroli i choliny do organizmu. Betacyjany zawarte w burakach są bardzo istotne w kontekście walki z nowotworami, pozwalają także na pozbywanie się szkodliwych toksyn z organizmu. Korzenie buraków przyczynia się także do poprawy trawienia poprzez błonnik, a także reguluje prawidłową przemianę materii. Buraki to również źródło niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasu foliowego. Buraki są zalecane również dla osób aktywnych, np. sportowcom.
Z pewnością wspomogą regenerację organizmu, więc zaleca się, aby po obfitych treningach i sporym wysiłku również zafundować sobie bardzo obfite potrawy bogate w buraki. Są bardzo skuteczne w budowaniu mięśni i utrzymaniu równowagi w organizmie i zapobiegają szybkiemu starzeniu się. Buraki podobnie jak szpinak sprawiają także, że jesteśmy w stanie przez dłuższy czas być aktywni. Ich obecność w diecie pozwala na dłuższy trening, ale i dodaje nam niezbędnej energii w działaniu.
Redukują także zużywanie tleniu podczas wysiłku
Dlatego właśnie warto jeść buraki. Ponadto, do ich zakupu kusi cena, z drugiej strony jednak także nie wszyscy mogą sobie na nie pozwolić, a to przez dość sporą zawartość cukru. Z pewnością osoby, które z poziomem cukru we krwi mają problemy, powinny wstrzymać się z nadmiernym spożywaniem buraków. Buraki można spożywać pod wieloma postaciami. Wiele osób lubi gotowane buraki, które stosuje potem jako surówkę do obiadu, niektórzy łączą je z chrzanem i tworzą tzw. ćwikłę.
Buraki są niezwykle istotne przy procesie przyrządzania barszczu czerwonego, którego przygotowanie jest czasochłonne, ale z pewnością jest warte poświęcenia tej chwili. Zwłaszcza że ten wysiłek zamienia się później w niezwykły smak i aromat. Osoby aktywne fizycznie lubią także buraki na zimno, w postaci tzw. szejka, chętnie stosowanego zarówno przed jak i po treningu. W tym przypadku buraka łączy się z jabłkiem i marchwią oraz kefirem i siemieniem lnianym. Jednak nam najlepiej kojarzą się przede wszystkim buraki gotowane z ziemniakami i mięsem, np. mielonym.
Zwykle utarte buraki polewa się octem lub sokiem z cytryny, a także dosypuje się do nich pieprzu. To pozwala na nietypowy, ostry smak. Niejednokrotnie dorzuca się do buraków także pestki słonecznika. Jak widać, buraki mogą stanowić istotną część diety i są bardzo ważnym składnikiem wpływającym na naszą zdrową sylwetkę, dobre samopoczucie, a także energię.
Są dostarczycielem wielu niezbędnych witamin oraz składników odżywczych, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania organizmu. Zarówno pod postacią surową, ale także gotowaną, mogą być bardzo cenne, ale co więcej, także i smakować. Bo to, o co chodzi każdemu, kto chce dopasować do siebie optymalną dietę, to także, aby posiłki smakowały i jeść je z przyjemnością, a nie dlatego, że się musi.