Każdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego na deser i poczuć ten wyjątkowy smak ciast, lodów. Kwintesencją tego dania jest przede wszystkim słodki smak oraz połączenie różnego rodzaju konsystencji. Jedną z nich jest polewa, czyli swoisty sos do deserów, które zwykle można kupić w sklepach i wykorzystywać np. przy lodach. Można je jednak także zrobić w swoim własnym domu. Czy to w ogóle dobry pomysł?
Polewa czekoladowa
Sos czekoladowy to prosta kwestia i umiejętne połączenie kilku składników. Z jednej strony musimy mieć czekoladę. Wystarczy użyć różnych rodzajów – czekolady mlecznej, deserowej, gorzkiej czy białej, by mieć cztery różne bazy do sosów. Drugim dodatkiem jest mleko lub słodka śmietanka. W zależności od preferencji słodkości i konsystencji sosu możemy rozpuścić czekoladę w jednym, bądź drugim zestawie. Czasami warto dodać kilka łyżeczek cukru, czasami wręcz przeciwnie – wszystko zależy od tego, jaka będzie baza oraz co chcemy osiągnąć. Pamiętajmy, że to my jesteśmy kreatorami smaku. Niektóre przepisy mówią także o dodawaniu żółtek jaj, choć nie jest to z pewnością wymagane. Taki sos to doskonała alternatywa dla sklepowych produktów, gdyż nie zawiera konserwantów, które zwykle się w nich znajdują.
Polewa karmelowa
Drugim pomysłem na polewę jest polewa toffi. Karmel, z którego będziemy tworzyli sos musi być stworzony samodzielnie, a więc z pewnością będziemy potrzebowali dużo cierpliwości i dużo cukru. Kiedy już uda się skartelizować cukier, należy nadać mu odpowiedną konsystencję. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się śmietanka słodka którą musimy podgrzać i połączyć z karmelem w odpowiednich proporcjach. Następnie należy sprawdzić smak i ewentualnie spróbować dodać co nieco czekolady białej – to doskonałe połączenie. Tak gotowy sos będzie pasował do wielu deserów.
Więcej inspiracji do stworzenia sosów, które uniezależnią Cię od sklepowych trucizn? Wejdź na wkuchnizwedlem.wedel.pl i przekonaj się, że chcieć znaczy móc.