czy kefir jest zdrowy

Ogromna ilość występujących w sklepach przetworzonych produktów sprawiła, że ludzie coraz rzadziej sięgają po wyroby typowo naturalne. Wolą korzystać z gotowych rozwiązań, dzięki którym błyskawicznie zaspokajają swój głód, nie muszą męczyć się z przygotowywaniem potraw i oszczędzają koniec końców swój czas, a nawet i pieniądze. Kupują proste hamburgery w przyulicznych budkach i płacą za nie kilka złotych, mogąc od razu wyruszyć do pracy i skupić się już wyłącznie na swoich obowiązkach.

Mało kto myśli też o tym, czym popija te wszystkie pokarmy. Zwykła woda dla niektórych ludzi jest po prostu nie do przełknięcia. Ma dla nich zbyt prosty i pusty smak, którego nie potrafią poprawić nawet dodane do niej kawałki owoców. Niewiele osób sięga również po nabiałowe artykuły do picia, do których grupy należy nie tylko mleko. Kefir jest równie wartościowym i fantastycznym artykułem, a wprowadzony do codziennej diety potrafi podwyższyć jej właściwości odżywcze. Czy kefir jest zdrowy? Oczywiście, że tak! Warto go spożywać z wielu ciekawych powodów.

Kefir to produkt bardzo prosty, znany ludziom od wielu lat

Mimo iż wytwarza się go w sposób naturalny, kryje on w sobie niesamowite składniki odżywcze. Zawiera przede wszystkim naturalne kultury drożdży. Składa się z licznych zdrowych bakterii, które oddziałują pozytywnie na układ immunologiczny i poprawiają odporność organizmu. Powinny po nie sięgać przede wszystkim te osoby, które często chorują i bardzo szybko łapią przeziębienia czy drobne infekcje.

deser kefirowy

Naturalne kultury bakterii szczególnie przydatne okażą się w okresie jesiennym i zimowym, kiedy to dochodzi do nagłego spadku temperatury powietrza, a szkodliwe bakterie i wirusy namnażają się w otoczeniu w zastraszającym tempie, bezustannie atakując kolejnych ludzi. Kefir jest w stanie zastąpić także specjalne probiotyki. Przyjmowany jednocześnie z antybiotykami sprawia, że nie są one w stanie negatywnie zadziałać na organizm i nie doprowadzają do powstania kolejnych dolegliwości – chociażby aft.

Kefir jest produktem niskokalorycznym. W przeciętnej, średniej wielkości butelce tego mlecznego napoju można znaleźć wyłącznie 100 kalorii, co jest równowartością jednego większego jabłka czy jednej trzeciej czekoladowego batonika. Porcja ta składa się z sześciu gramów białka, około siedmiu gramów węglowodanów i mniej więcej czterech gramów tłuszczu. Kefir to produkt lekki, łatwo trawiony przez układ pokarmowy, który spokojnie może być przyjmowany codziennie, jako uzupełnienie standardowych posiłków. Warto dołączyć do chociażby do śniadania.

Wymieszany z miseczką płatków owsianych i uzupełniony pokrojonymi w kawałki świeżymi owocami stworzy idealny posiłek witaminowy, który każdemu zapewni energię na cały dzień. Kefir pokrywa również sporą część zapotrzebowania na różne składniki mineralne – m.in. fosfor czy wapń. Ze względów zdrowotnych na pewno warto go wypijać i to nie sporadycznie, a niemalże codziennie.

Czy kefir jest zdrowy?

Na pewno tak, a udowadniają to jego antybakteryjne właściwości. W składzie kefiru występuje aż kilkadziesiąt odmiennych mikroorganizmów, będących najlepszymi i zupełnie naturalnymi źródłami probiotyków. Są one silniejsze od substancji występujących w innych przetworach mlecznych, dlatego też kefirem warto czasem zastąpić zwykłe mleko, twaróg czy śmietanę.

Dzięki temu, iż jest on pewnego rodzaju naturalnym probiotykiem, potrafi świetnie radzić sobie z usuwaniem szkodliwych bakterii z organizmu, zwalczając tym sposobem różne objawy przeziębienia czy przyspieszając proces leczenia innych infekcji. Kefir to cudowny lek na poprawę działania układu odpornościowego. Pijąc go w sporych ilościach i to regularnie, człowiek zaczyna chorować znacznie rzadziej i szybciej pokonuje dopadające go infekcje.

kefir

Wprowadzenie kefiru do diety odchudzającej będzie świetnym pomysłem i to nie tylko ze względu na jego niską kaloryczność. Naturalne probiotyki, które występują w tym przetworze mlecznym, mogą bowiem wspomóc trawienie innych pokarmów. Dbają o prawidłową florę występującą w jelitach i wypełniają je dobrymi dla nich bakteriami.

Fantastycznie łagodzą różnego typu dolegliwości jelitowe i pozwalają szybciej odzyskać pełną sprawność po przebyciu biegunki. Kefir jest naturalnym środkiem leczniczym, często polecanym osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Regularnie przyjmowany zabezpiecza jelita i pozwala całemu układowi trawiennemu znacznie lepiej funkcjonować. Szybciej pozbywa się on wtedy zbędnych produktów przemiany materii, a człowiek czuje się lekko i komfortowo.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here