Jedną z najważniejszych substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju przede wszystkim dziecka ale też i osoby dorosłej jest białko w mleku. Jest ono bardzo dobrze przyswajalne, jednak co ważne, organizm potrzebuje dużo czasu by go strawić. Stanowi też ono idealne uzupełnienie białka w organizmie. Czasami białko w mleku nie występuje w odpowiedniej ilości, wówczas główną przyczyną jego niskiej zawartości są niedobory energetyczne w żywieniu krów.Co więcej, białko w mleku występuje w trzech postaciach. Dwa z nich to białka proste a jedno złożone. Laktoalbumina i laktoglobulina to proste białko w mleku, czyli takie, które złożone jest tylko z aminokwasów, których jest około 20. Natomiast kazeina to złożone białko w mleku. Te dwa wymienione tutaj białka proste należą do tak zwanych białek serwatkowych. Białko złożone oznacza, że w jego skład oprócz aminokwasów wchodzą jeszcze inne związki organiczne. W procesie trawienia białka ulegają hydrolizie czyli rozpadowi do aminokwasów, co dzieje się to pod wpływem kwasów, zasad lub enzymów. W celu określenia składu mikrobiologicznego mleka a więc i zawartości oraz stosunku zawartości do siebie właśnie białek dokonuje się badań mikrobiologicznych.
Białko ważne dla organizmu
[Głosów:0 Średnia:0/5]